Ο Βέμπερ τοποθετείται για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τερμάτισε την σιωπηλή του στάση εδώ κι οκτώ μήνες…

«Όλοι συμφωνούν πάνω σε μια λύση στη διένεξη σχεδόν τριάντα ετών μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας», δήλωσε ο επίσημος υποψήφιος του κεντροδεξιού ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, τερματίζοντας την σιωπηλή του στάση εδώ κι οκτώ μήνες.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η διένεξη για το όνομα πρέπει να διευθετηθεί προκειμένου να έχει η «Μακεδονία» ένα θετικό και Ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Βέμπερ στο Euractiv. O Βέμπερ, που ηγείται του ΕΛΚ στην εκστρατεία ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών, σημειώνεται ότι δεν είχε λάβει θέση πάνω στο ζήτημα εδώ και μήνες, παρά την αυξανόμενη πίεση από άλλες  πολιτικές ομάδες στο ΕΚ να το πράξει.

Οι βουλευτές στα Σκόπια ξεκίνησαν χθες την τελική συζήτηση πάνω στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την αλλαγή ονομασίας της χώρας. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η ΝΔ, αδερφό κόμμα του ΕΛΚ στην Ελλάδα, και αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δεσμευθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα, ο Βέμπερ απάντησε διπλωματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι αναγκαίο να δεχθεί έναν συμβιβασμό. Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να καταθέτει εναλλακτικές και ο ηγέτης της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην αρχή εξεύρεσης ενός συμβιβασμού», είπε ο Βέμπερ. EE και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την στήριξή τους στη συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία. Η Μόσχα υποπτεύεται ότι η Ουάσιγκτον πιέζει για τη συμφωνία αλλαγής προκειμένου να επεκταθεί η επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Elmar Brok, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής με επιρροή, είπε ότι η ΝΔ είχε δηλώσει στο ΕΛΚ ότι θα δεχόταν μια «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί στο ΕΛΚ. «Κατά συνέπεια, θα ήταν επίσης καλό, σε αυτές τις συνομιλίες, η ΝΔ να δηλώσει ότι θα δεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν γίνει κυβ. εταίρος». «Η ΝΔ, όταν έρθει στην εξουσία, θα δεχθεί και θα υλοποιήσει την επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η ΝΔ δεν έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μια επικυρωμένη συμφωνία», πρόσθεσε ο Brok.

 

 

Facebook Twitter Google Plus