‘Πόσα φίδια κρύβει ο σάκος’          

Αναμφίβολα η επικαιρότητα των προηγούμενων ημερών κυριαρχήθηκε από τις συζητήσεις για το σκάνδαλο ή την σκευωρία του  κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα λεξικά, σκάνδαλο είναι μια υπόθεση, συμβάν, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με την τρέχουσα ηθική και προκαλεί την αποδοκιμασία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον και την περιέργεια της κοινής γνώμης, επειδή έχουν εμπλακεί σ΄ αυτό πρόσωπα που θεωρούνταν ευυπόληπτα. Έτσι, κάνουμε λόγο για πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό ή δικαστικό σκάνδαλο, κτλ.

Ως πολιτικό σκάνδαλο εννοείται εκείνο το είδος σκανδάλου στο οποίο αξιωματούχοι μιας κυβέρνησης ή πολιτικοί εμπλέκονται σε διάφορες παράνομες, διεφθαρμένες ή ανήθικες πρακτικές. Στο πολιτικό σκάνδαλο είναι πιθανό να εμπλέκεται κάποια παράβαση ή παραβάσεις δικαίου.

Όσο για τη σκευωρία, είναι λέξη αρχαία, που έχει υποστεί, ήδη από την αρχαιότητα, μια περίεργη σημασιακή μεταβολή. Ο σκευωρός προέρχεται από τα σκεύη και το επίθημα –ωρός (από το ρήμα ορώ με έκταση στη σύνθεση –θυμηθείτε τον θυρωρό). Σκεύη αποκαλούσαν οι αρχαίοι όχι μόνο αυτά που θα λέγαμε σήμερα σκεύη, τα αγγεία ας πούμε, αλλά και γενικά όλα τα έπιπλα ενός νοικοκυριού, εργαλεία και αποσκευές, τα πάντα εκτός από τα κτήνη και την ακίνητη περιουσία.

Ο σκευωρός ήταν ο σκευοφύλακας, αυτός που πρόσεχε τα σκεύη, το δε ρήμα σκευωρούμαι από την αρχική σημασία «φυλάσσω τα σκεύη» έφτασε να σημαίνει γενικώς «δείχνω μεγάλη φροντίδα, σχεδιάζω προσεχτικά», κι έπειτα πήρε την αρνητική σημασία «εξυφαίνω κακό σχέδιο, μηχανορραφώ» -κι έτσι η σκευωρία έχει τη σημερινή σημασία ήδη από τα χρόνια του Δημοσθένη, ο οποίος σε κάποιον λόγο του μιλάει για τη σκευωρία του Καλλικλή που εποφθαλμιούσε τα κτήματα του πελάτη του.

Το συμφέρον της περιοχής μας, όμως, δεν είναι η συγκάλυψη, αλλά η πλήρης διαφάνεια. Όσο πιο γρήγορα βγουν οι σκελετοί από τη ντουλάπα, τόσο πιο γρήγορα θα επουλωθούν οι πληγές. 
Δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι. Είναι πραγματικά λυπηρό, αν είναι δυνατόν δηλαδή, μα για τα αυτονόητα.

Το θέμα είναι ότι και οι από μέσα δεν ξέρουν ‘πόσα φίδια κρύβει ο σάκος’… μόνο σε γενικές γραμμές υποψιάζονται…

(function($){ function bsaProResize() { var sid = "11"; var object = $(".bsaProContainer-" + sid + " .bsaProItemInner__img"); var animateThumb = $(".bsaProContainer-" + sid + " .bsaProAnimateThumb"); var innerThumb = $(".bsaProContainer-" + sid + " .bsaProItemInner__thumb"); var parentWidth = "250"; var parentHeight = "250"; var objectWidth = object.width(); if ( objectWidth < parentWidth ) { var scale = objectWidth / parentWidth; if ( objectWidth > 0 && objectWidth != 100 && scale > 0 ) { animateThumb.height(parentHeight * scale); innerThumb.height(parentHeight * scale); object.height(parentHeight * scale); } else { animateThumb.height(parentHeight); innerThumb.height(parentHeight); object.height(parentHeight); } } else { animateThumb.height(parentHeight); innerThumb.height(parentHeight); object.height(parentHeight); } } $(document).ready(function(){ bsaProResize(); $(window).resize(function(){ bsaProResize(); }); }); })(jQuery); (function ($) { var bsaProContainer = $('.bsaProContainer-11'); var number_show_ads = "0"; var number_hide_ads = "0"; if ( number_show_ads > 0 ) { setTimeout(function () { bsaProContainer.fadeIn(); }, number_show_ads * 1000); } if ( number_hide_ads > 0 ) { setTimeout(function () { bsaProContainer.fadeOut(); }, number_hide_ads * 1000); } })(jQuery);

 

 

Facebook Twitter Google Plus